Скоро 400 становника села Вурберк на северо-истоку Словеније, биће евакуисани како би се размонтирала неексплодирана бомба заостала из Другог светског рата. Како се наводи, бомбу је открио један мештанин, док се са децом играо тражења блага у близини замка Вурберк, преноси агенција СТА.

Он је, уместо да је одмах о томе обавестио званичнике, откопао бомбу и пребацио је камионом у двориште своје куће, која се налази недалеко од сеоске цркве, и тек тада је позвао полицију.

«С обзиром на врсту бомбе, он је имао доста среће. Све је могло да се заврши веома лоше. С обзиром на то да је бомба уклоњена са локације на коју је пала током бомбардовања и да се с њом руковало како није требало, новонастале промене могле би да проузрокују неконтролисану експлозију», изјавио је новинарима Игор Бох из Јединице за неексплодирана средства.

Други отежавајући фактор јесте да је то прва бомба тог типа пронађена у Словенији, рекао је он и објаснио да бомба има хемијско паљење, а да је у сличним случајевима у иностранству приликом демонтаже било повређених.

Породица мештанина који је открио бомбу већ је евакуисана, читава област је у радијусу од 300 метара затворена, а приступ цркви и замку блокирали су полицајци и ватрогасци.

Операција деактивирања бомбе биће веома захтевна, а претпоставља се да ће бити изведена у уторак, када се евакуише област у радијусу од једног километра, односно када се евакуише око 400 становника.

Званичници су казали да уколико се све буде одвијало по плану, цела операција ће бити завршена за неколико сати.

Мушкарац који је открио бомбу, могао би да буде оптужен за ометање јавног реда и осуђен на казну до пет година затвора.

Извор: Б92

 

Тагови: ; ; ;