Шаљивџије Владимир Кузњецов (Вован) и Алексеј Стољаров (Лексус), представивши се као премијер Украјине Владимир Гројсман, позвале су министра енергетике САД Рика Перија. Током разговора је било речи поскупљењу угља за Украјину.

Пери је уздржано говорио шаљивџијама о перспективама смањења цена угља, позивајући се на то да угаљ извозе приватне компаније.

Након разговора са Перијем, Вован и Лексус су позвали Ернија Трешера, шефа америчке компаније „Икскол“, која ће испоручивати угаљ Украјини. Према његовим речима, постоји могућност да Украјина 2017. године увезе 700.000 тона, док о два милиона тона може бити говора у дугорочној перспективи. Укупне потребе украјинских електрана за страним угљем ће у 2017. години износити 4,2 милиона тона.

Како се наводи, у разговору са Перијем шаљивџије су се дотакле и теме „Северни ток“. Саговорник је на то рекао да у Европу треба да стигне амерички гас, а не руски. Интересантно, у разговору се чула теза о наводном мешању руских хакера у делатност америчког енергетског система. Пери неочекивано није потврдио ове оптужбе на рачун Москве, изјавивши да свуда у свету постоје појединци који покушавају да провале у туђе системе.

На крају разговора са америчким министром, Вован и Лексус су саопштили да Украјина ради на новом типу горива које је направио лично Петро Порошенко и које представља смесу алкохола и ђубрива. Пери је навео да је спреман да лично испроба то гориво за време посете украјинског лидера САД и да ће то бити најупечатљивији тренутак посете.

СПУТНИК

Тагови: ; ; ; ;