Надбискуп кардинал Јосип Бозанић, заједно за пет високих црквених достојанственика у Ватиканској банци држи 3,4 милиона евра

Загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић, заједно за пет високих црквених достојанственика у Ватиканској банци држи 3,4 милиона евра! Према извештају Ватиканске банке, шесторица чланова Кардиналског одбора депоновали су 2014. године 2,3 милиона евра што је до данас, због камата, достигло износ од 3,4 милиона.

Колики је део Бозанићев засада није тачно утврђено, али се претпоставља да се ради о пола милиона евра. Каптол тврди да није реч о приватном новцу који припада Бозанићу.

У низу сексуалних и финансијских афера које потресају Ватикан, сада је уследила и ова са новцем за које се не зна ни одакле је, ни коме је намењен. Све је изашло на видело када је Ватиканска банка излистала поверљиве извештаје о својим штедишама, а на попису су се нашли и чланови Кардиналског одбора који би требали да контролишу пословање банке.

Уследио је пингпонг између кардинала и Ватиканске банке, једни друге упућују на коментаре, али остаје питање одакле толике паре кардиналима на рачуну. С друге стране, говори се о «сиромашној» цркви и све мањим приходима, а у Хрватској држава и даље даје велика средства за финансирање цркве.

Црквени новац и даље је непознаница и за сам ватикански врх, а кардинал Ђорђ Пел који је водио финансије Свете столице отишао је у Аустралију да би дао одбрану на оптужбе о сексуалном злостављању малолетника. И главни ватикански ревизор Либеро Милоне недавно је поднео оставку без икаквог објашњења.

ИМУЋНИ

Ватиканска банка која је основана 1942. године, а пре се звала Институт за религијске послове, поново је тако у фокусу занимања не само верника, већ и свих оних који се чуде да Ватикан редовно остварује минусе, док су кардинали невероватно богати. Да се не говори о онима попут кардинала Тарцизија Бертонеа који станује у стану од око 500 квадрата, а опремљен је новцем болнице која лечи децу.

НОВОСТИ

Тагови: ; ; ; ;