Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је Српска православна црква (СПЦ) најважнији елемент српског идентитета.Након што је патријарх СПЦ Иринеј у манастирском комплексу Осовица код Српца, освештао Саборни храм Благовијести Пресвете Богородице, Додик је навео да је тај храм доказ постојања српског народа на тим просторима кроз векове.

„Веома је важно да се управо на овај начин покаже да је наш народ вековима уназад био присутан на овим просторима и управо овај манастир треба да, осим тога што ће бити и верски објекат, докаже тај континуитет”, навео је Додик. Патријарх је рекао да „светиње помажу српском народу да преживи, опстане и одупре се онима који га не воле”.

„Манастири су увек били светила нашег народа. То су биле моћне стражарнице које су наш народ очувале од непријатеља, спољашњег и унутрашњег. Не знамо ;који су опаснији и већи”, додао је патријарх Иринеј. Казао је и да је храм који је првобитно био задужбина светог краља Драгутина, обновљен након 320 година, колико је био у рушевинама.

Владика бањалучки Јефрем рекао је да се у манастиру Осовица, који се налази у подножју планине Мотајице, тридесетак километара од Српца, од прошле године налази чудотворна икона Пресвете Богородице Тројеручице која је стигла из манастира Хиландар.

 

(Бета)

Тагови: ; ; ;