Европска унија могла би да ограничи приступ америчких компанија кредитима европских банака уколико САД уведу нове санкције Русији, пише РИА НОВОСТИ позивајући се на дипломатске изворе у Бриселу.

Саговорник агенције навео је да је ово једна од могућих мера.

Раније је Фајненшл Тајмс писао да је председник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је да би ЕУ требала да размотри могућност одговора на америчко деловање. Према информацијама издања Брисел би могао тражити од Вашингтона јавну или писмену изјаву да санкције не могу бити на штету ЕУ. Још једна варијанта која се предлаже је да санкције не буду имале никаква дејства у Европској унији.

Очекује се да да поводом овог питања заседа европски колегијум.

 

Амерички сенат данас би требао да разматра нацрт закона којим се уводе нове антируске санкције. Документ предвиђа да председник САД може наметнути санкције компанијама које планирају да уложе инвестиције у изградњу руских извозних цевовода више од 5 милиона долара годишње или милион долара одједном, а такође и компанијама које пружају услуге или информациону подршку.

Посебан предмет је намера САД да се супротстави изградњи гасовода «Северни ток 2».

 

Нове мере одмах су изазвале незадовољство у ЕУ. Калцелар Аустрије и министар иностеаних послова Немачке одмах су у овом пројекту закона видели претњу по снабдевање електричном енергијом Европе. Против нових санкција су и представници европских енергетских компанија.

Тагови: