Споразум о сарадњи српског и израелског министарства одбране отвара простор за пласман српских производа одбрамбене индустрије, али и да Србија научи како се у софтверрској безбедности води рачуна о својој земљи, каже министар одбране Александар Вулин.

Споразум је потписан у Тел Авиву где се српски министар одбране налази у дводневној посети.

„Ово је наставак наше политичке сарадње, још једном потврда да Израел неће признати Косово и да ће у Унеску и свим другим форумима држати страну Србије. То је и наша могућност да ширимо свој политички утицај и стварамо пријатеље и на Блиском Истоку”, рекао је Вулин за РТС.

Он је осим министра одбране Израела разговарао и са патријархом јерусалимским који је, како каже Вулин, био јасан да КиМ не могу да буду отети од Србије.

„Јерусалимска патријаршија је веома утицајна, не само у Јерусалиму и Израелу, већ и на читавом Блиском Истоку и реч патријарха се слуша. Патријарх је рекао да ће понављати свуда да је Косово Јерусалим српски и да је то територија на којој српски закони и српска држава морају и требају да постоје”, рекао је Вулин.

Упитан колико је важна сарадња са Израелом који је такође војно неутрална држава, Вулин је рекао да је то земља која се брзо развија, земља од које можемо да учимо, која има становника колико и Србија , а далеко већи БДП.

„Имамо шта да научимо од њих, али имамо шта да научимо и када је питању политика неутралности, будући да је Израел тај који се налази у веома турбулентном простору, где је потребно показати не само војничку чврстину и снагу, већ и дипломатску способност и умеће”, закључио је он.

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ;