Специјализовано тужилаштво Косова, на чијем је челу амерички тужилац Дејвид Швендиман још није поднело ни једну оптужницу Суду за ратне злочине ОВК који у пуном капацитету ради већ двадест дана.

Према одредбама Правилника, чак и по подношењу оптужница неће бити дозвољено објављивање њених детаља, нити имена оптужених, све док судија за претходни поступак не потврди оптужницу. Према Правилнику о поступку и доказима, специјализовани тужилац подноси оптужницу са ознаком «поверљиво» судији за претходни поступак кога одређује председник Специјализованих већа.

Задатак судије за претходни поступак је да проучи оптужницу и све пропратне материјале. Он може да тражи од специјализованог тужиоца допуну доказа, преиспитивање оптужнице, смањење броја оптужби или сужавање њиховог опсега, а након тога може да је одбаци у цијелости, или да је потврди.

Што се тиче притворске јединице за будуће оптужене пред тим судом, њено формирање је у току, а за њено администрирање и управљање такође ће бити одговоран секретар Специјализованих вијећа.

Иначе, тај суд ће бити надлежан за процесуирање међународних кривичних дела у вези са Извештајем некадашњег специјалног известиоца Савета Европе, Дика Мартија из 2011. године, затим за кривична дела ратних злочина и злочина против човјечности која су почињена између 1. јануара 1998. и 31. децембра 2000. године и која су започета или у потпуности почињена на територији Космета.

Тагови: ;