Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Риму, где борави у званичној једнодневној посети, са италијанским премијером Паолом Ђентилонијем о билатералним односима, економској сарадњи и ситуацији у региону, а италијански премијер очекује ускоро и седницу две владе.

«Нема потребе за потврдом чињенице да су наше две земље добри пријатељи, са сјајним економским и политичким односима», констатовао је Ђентилони.

«Тај однос треба искористити и за побољшање стања у региону», истакао је италијански премијер.

Председник Вучић нагласио је да је Италија један од најбољих трговинских партнера Србије и изразио наду да ће још више италијанских инвеститора доћи у Србију, као и да ће број италијанских туриста бити повећан.

Он је захвалио на пуној подршци Италије европском путу Србије, као и на ангажовању италијанске владе у организацији Самита земаља Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса, који је одржан пре две седмице у Трсту.

Председник Вучић обавестио је премијера Ђентилонија о економским реформама које је српска Влада предузела у последње две године.

Двојица саговорника разговарали су и о наставку дијалога са Приштином, односима у региону и начину за убрзање процеса интеграција региона Западног Балкана у ЕУ, саопштено је из Вучићевог Кабинета.

Премијер Ђентилони изразио је наду да ће ускоро бити одржана и седница две владе.

У седишту италијанских премијера, у Палати „Кићи», председник Вучић дочекан је уз највише државничке почасти.

Након интонирања химне две земље, председник Србије и италијански премијер обавили су смотру почасног строја.

Вучић наставља посету Риму сусретом са председником Италије Серђом Матарелом.

Од преузимања дужности шефа државе Вучић први пут борави у посети Италији, где је допутовао на позив председника Италије Серђа Матареле.

Посета Италији последња је у низу састанака које је Вучић, од ступања на место председника Србије, организовао са светским, европским и регионалним лидерима како би остварио амбицизну агенду политичког и економског напретка земље и убрзања пута Србије ка чланству у ЕУ.

Економски односи две земље биће свакако једна од главних тема разговора Вучића са италијанским званичницима, имајући у виду да је Италија прворазредни привредни партнер Србије.

Према подацима НБС, Италија је на листи највећих инвеститора у Србију, а како је навео недавно амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо, присутно је, у нашој земљи, више од 600 италијанских фирми које запошљавају више од 26. 000 радника.

Робна размена, према подацима Републичког завода за статистику, у последњих десет година више је него удвостручена, порасла је са 1,609 милијарди евра у 2006. години на 3,746 милијарди у 2016 години.

Српски извоз повећан је 2,6 пута — са 736,1 милиона у 2006. години на 1,954 милијарди евра у прошлој години.

Преломна година у размени две земље била је 2013, када је захваљујући извозу Фијатових аутомобила укупна робна размена повећана за више од 50, а српски извоз за више од 90 одсто.

Од тада Србија у робној размени са Италијом бележи суфицит, који је прошле године износио 162 милиона евра.

По укупној спољнотрговинског размени Италија је други спољнотрговински партнер, после Немачке, и друга земља из које највише увозимо.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Риму са председником Италије Серђом Матарелом, који поручује да је Србија земља лидер по питању стабилности региона.

«Зато је ваш улазак у ЕУ веома битан», рекао је Матарела у разговору са председником Србије о односима две земље, европском путу Србије и заједничким пројектима у борби против тероризма и сузбијања корупције.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;