УПРАВНИ суд је одбацио тужбу Националног савета албанске мањине, чији је председник Јонуз Муслију, а која је била поднета против Канцеларије за људска и мањинска права и то због суме коју ово тело добија из државног буџета.

Тужбом је тражено да се поништи решење владине Канцеларије којим је за рад Савета у овој години одређено 13.226.019 динара. У Савету тврде да им је висина прихода обрачуната на основу пописа становништва из 2011, према којем у Србији живи мање Албанаца него што их има по њиховој рачуници, па им се сходно томе додељује мање новца него што им по закону припада.

Суд је, међутим, образложио да оспорено решење Канцеларије за људска и мањинска права «не представља акт о чијој законитости се одлучује у управном спору, већ акт извршења буџета». Претходно, у одговору на тужбу, Државно правобранилаштво је навело да се решењем које се оспорава не ускраћују права тужиоца.

У решењу суда се подсећа на Закон о националним саветима мањина прописује да се висина средстава распоређује тако што се 30 одсто дели једнако свим саветима, а 70 одсто сразмерно броју припадника националне мањине, броју установа те мањине у области културе, образовања, обавештавања…

Муслију, који је и председник Општине Бујановац, најављивао је да ће поводом овог случаја писати чланицама ЕУ и суду у Стразбуру да би се пожалио на «дискриминацију».

ПРОВОКАЦИЈЕ

ПРЕТХОДНИХ месеци Муслију је имао низ провокативних изјава, међу којима и да су његови председници «Рама и Хашим Тачи», да му је главни град Приштина и да је «сада кључни тренутак да Албанија и Косово покажу Србији да су Медвеђа, Бујановац и Прешево део Албаније у који не треба дирати».

 

«Новости»

Тагови: