Опет се чују нагађања о сталном војном присуству НАТО на тлу Црне Горе; Много локација, од Никшића до Бара

Врховни командант НАТО снага за Европу Куртис Скапароти изјавио је да ће Црна Гора сама донети одлуку о евентуалној изградњи база Алијансе, док ће се о томе питати и друге чланице овог војног савеза.

— То ће бити одлука Црне Горе, али и осталих чланица Алијансе — поручио је Скапароти, подсећајући на то да је чланством у НАТО Црна Гора постала део система безбедности и да, иако мала, она даје велики допринос глобалној безбедности.

Прича о НАТО базама у најмлађој чланици савеза траје откако је заживела прича о њеном уласку у тај савез. Од тада Црногорци гледају у небо ишчекујући да нека од моћних НАТО летилица атерира на тлоњихове државе. Никшићани посебно, јер је локална власт уз помоћ државе издвојила милионе евра за реконструкцију тамошњег аеродрома на Капином пољу, а уз километарске писте подигнут је и торањ уз пратеће садржаје по међународним стандардима. Као друга потенцијална локација помиње се брдо Врсута повише Бара, на коме би могао бити постављен радарски систем заједничке ваздушне одбране Подгорице, Загреба, Сарајева и Скопља.

Међутим, министар одбране Небојша Бошковић је недавно саопштио да нема иницијатива да се у Црној Гори постави база НАТО.

— Све и да Црна Гора то тражи, то тренутно није од интереса за НАТО, већ су то неке друге дестинације — поручио је Бошковић.

Ипак, премијер Душко Марковић је први од црногорских званичника који је споменуо могућност да се део територије Црне Горе уступи НАТО алијанси. Ради се о барској луци.

— Ова лука је стратешки важна за противнике НАТО, посебно након конфликта у Сирији када је Русија почела да тражи добру морску базу у топлијим морима — изјавио је Марковић, за амерички магазин «Тајм». Прича је уследила након што су у барску луку упловила три брода сталне групе НАТО за противминска дејства у оквиру посете Морнарици ВЦГ.

Црногорска опозиција има своје виђење око могућих база Алијансе.

— Црна Гора се неће питати о евентуалном подизању НАТО база, јер уласком у ту војну машинерију држава је изгубила суверенитет над својом територијом. О плановима Алијансе коначну реч даће неколико њених најмоћнијих чланица које ће превасходно штитити своје националне интересе и неће ни о чему питати Подгорицу. Оне ће одлучити да ли ће на овом камену или обали бити инсталиране базе — каже, за «Новости», др Страхиња Булајић, функционер Демократског Фронта.


МОЖДА И КОТОР

Да постоји могућност уступања државне територије Алијанси предвидео је својевремено и немачки «Зексише цајтунг» у тексту под насловом «Црногорска располућеност», када је уз Бар као НАТО базу у тај «пројекат» виђен и град под заштитом УНЕСКА — Котор!

НОВОСТИ

Тагови: ; ;