Председник Венецуеле Николас Мадуро затражио је од влада САД, Мексика и Колумбије објашњење о њиховој наводној улози у завери ЦИА против њега.

«Тражим од председника (САД Доналда) Трампа да разјасни увредљиве и интервенционистичке речи директора ЦИА који себе сматра светском влашћу», рекао је Мадуро јуче на војној церемонији.

Он је оптужио директора ЦИА Мајкла Помпеа да зна да Вашингтон «сарађује са мексичком и колумбијском владом у циљу промене власти у Венецуели».

Венецуелански министар спољних послова Самуел Монкада је на Твитеру објавио Помпеове изјаве дате у овиру безбедносног форума одржаног у САД 20. јула.

По тврдњи Монкаде, Помпео је рекао да је «био у Боготи и Мексику и покренуо ту тему (политичку транзицију у Венецуели) да би им помогао да разумеју како могу да допринесу бољим резултатима у том делу света».

Мадуро је затражио од Мексика и Колумбије да се изјасне о Помпеовим изјавама и да «уведу политичке и дипломатске санкције равне величини увреде».

И Мексико и Колумбија су одбацили наводе о мешању у унутрашња питања Венецуеле.

Демонстрације против Мадурове владавине трају већ више од три месеца, изазване скупоћом и несташицама хране и друге робе.

БЕТА/НСПМ

Тагови: ; ; ; ;