Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић изјавио је данас да је отварање Кинеске банке у Србији велики догађај за нашу земљу јер значајно доприноси даљем унапређењу економских односа двеју земаља.

Николић је то рекао током сусрета са делегацијом Кинеске банке (Bank of China Serbia), коју је предводио председник те банке Ли Сијаофеи.

— Национални савет ће настојати да повезује кинеско-српске партнере, циљ нам је да се у Србији производи роба која ће се извозити на европско тржиште и на томе ћемо инсистирати у разговору са кинеским делегацијама. Жеља ми је да се односи НР Кине и Републике Србије развијају, ми смо одувек били пријатељи — истакао је Николић, саопштено је из Националног савета.

Председник Кинеске банке Ли Сијаофеи, известио је Николића о пословању банке у протеклих шест месеци, нагласивши да је главни циљ пословне политике Кинеске банке пружање што бољих услуга српским предузећима, успостављање контаката са кинеским компанијама које би производиле у Србији.

— У константном смо контакту са кинеским произвођачима које подржавамо да дођу и инвестирају у Србију, жеља нам је да се српски грађани што више запошљавају. Кинеска банка пружа апсолутну подршку српским компанијама које желе своје пословање да прошире на територији НР Кине, кинеско тржиште је велико а српски производи по квалитету су јако добри — истакао је председник Кинеске банке у Србији.

Сијаофеи је подсетио да је Влада НР Кине дала подршку Кинеској банци приликом организације економског форума, који ће бити одржан у октобру у Будимпешти.

— Жеља нам је да помогнемо српским предузећима да се на најбољи начин представе и постигну адекватне резултате том приликом — подвукао је председник Кинеске банке у Србији.

Он је Николићу пренео поруку првог човека Bank of China, Тиан Гуолија, да поздравља оснивање Националног савета, што указује на то у коликој мери Србија придаје значај сарадњи са Кином.

Председник Националног савета, Николић, са задовољством је прокоментарисао намеру Bank of China да Београд постане регионални центар њене активности у југоисточној Европи.

 

Танјуг

Тагови: ; ;