Дипломатска криза настала између Израела и суседног Јордана окончана је касно вечерас након више од 24 сата. Кабинет израелског премијера Бењамина Нетњахуа саопштио је нешто после 23 сата по локалном времену да су се све израелске дипломате из амбасаде у Јордану, предвођене амбасадорком Еинат Шлаин, вратиле у Израел преко граничног прелаза Аленби, пренели су израелски медији.

Међу њима је и чувар кога је синоћ ранио један Јорданац. Чувар је потом пуцао на нападача, убивши га и случајно ранивши још једног Јорданца који је касније подлегао повредама.

Након тог инцидента који је запретио да још више искомпликује напетост због нових израелских безбедносних мера на јерусалимском светилишту, чији је Јордан заштитник, та земља је намеравала да испитује чувара

Израел се томе противио, подсећајући да чувар има имунитет на основу међународних конвенција. Израелско Министарство спољних послова још у недељу увече одлучило је да се запослени у амбасади врате у Израел из страха од могућих нереда у Јордану због овог инцидента.

У њему је убијен 17-годишњи јордански столар који је намештао намештај у једном стану у близини зграде у којој живе запослени у амбасади. Други Јорданац који је такође убијен био је власник стана, лекар.

Израел је ради превазилажења кризе послао јутрос у Јордан шефа безбедносне службе Надива Аргамана, а касније је израелски премијер Бењамин Нетањаху разговарао телефоном с јорданским краљем Абдулахом Другим не само о пуцњави, већ и о напетости на светилишту.

Ројтерс/Блиц

 

Тагови: ; ;