Фондација Ана и Владе Дивац и Америчка хуманитарна и развојна агенција ЦРС финансирали су изградњу и опремање вртића за најмлађе становнике Прихватног центра за мигранте у Врању. Од 134 миграната у Врању 77 је деце и младих до 18 година. У вртићу или дечјем кутку уређене су две просторије, за децу и мајке.

Мигранти из Авганистана, који су у Врање дошли почетком јуна, претходно су у Прешеву имали школе неформалног типа, сада настављају да уче уз помоћ васпитача из Данског савета за избеглице и њихових суграђана, који су по професији учитељи или наставници.

«Не желимо да губимо време, желимо да учимо, и нама и нашој деци потребно је образовање», каже Самир из Авганистана.

«Јутрос ме је ћерка молила да је водим у вртић, да се игра, сада је пресрећна», каже Салим из Авганистана.

Са децом ће радити васпитачи, које је ангажовао Дански савет за избеглице. Учи их и Фаис, њихов земљак, наставник по професији.

«Ја учим децу овде, предајем им матерњи језик, а осим тога учим их да буду организовани, добри, да стекну радне навике», каже Фаис, наставник из Авганистана.

«Активности ће бити организоване у две групе, као у другим центрима, дакле дечји кутак и кутак за мајке са бебама», каже Марија Томић, Фондација Ана и Владе Дивац.

«Надам се да ће житељи кампа наћи своје уточиште, своје решење, а до тада на нама је да им овај начин живота учинимо достојним», каже Ненад Нерић, државни секретар у Министарсву за рад, запошљавање и социјална питања.

Након завршетка мигранстке кризе монтажни вртић остаће граду Врању, а градоначелник др Слободан Миленковић је најавио да ће и тада бићи објекат коришћен у сличне сврхе.

РТС

Тагови: ; ;