Пилот извиђачког авиона ЕП-3 америчке морнарице морао је да предузме акцију да избегне могући судар са кинеским ловцем код Корејског полуострва, рекао је јуче портпарол Пентагона.

Портпарол Пентагона, капетан ратне морнарице Џеф Дејвис рекао је да су два кинеска ловца Ј-10 пресрела амерички авион у недељу у међународном ваздушном простору између Источног кинеског мора и Жутог мора, у области, како је рекао, западно од Корејског полуострва.

Дејвис је рекао да се један од кинеских авиона приближио великом брзином долазећи испод америчког авиона, затим је успорио и пристао што је навело пилота летелице ЕП-3 да предузме «евазивну акцију». Он је назвао деловање кинеског пилота «небезбедним».

— Ово није карактеристично за нормално безбедно понашање које видимо од кинеске војске — рекао је Дејвис и додао да се редовно догађају пресретања авиона у међународном ваздушном простору и да се већина њих одвија на безбедан начин, као и да је овај случај био «изузетак а не норма».

Потпоручник Мат Најт, портпарол за амечку Пацифичку флоту на Хавајима рекао је да је амерички авион био на рутинској мисији.

Он је рекао да се још испитује инцидент и да су у контакту с Кином преко одговарајућих дипломатских и војних канала.

Блиц

 

Тагови: ; ;