Споразум постигнут са пословодством «фијата» и представника Самосталног синдиката запослених не значи да ће та компанија продужити уговор о наставку пословања у Србији, изјавио је данас новинар и економски аналитичар Миша Бркић.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

«Ако »Фијат» има неке друге интересе, који су значајнији од уговора са сидикатима, онда он може да напусти Србију оног тренутка када му истекне уговор, а то је септембар 2018″, рекао је Бркић за Танјуг.

За «Фијат» је, сматра Бркић, много важнији извоз аутомобила за Русију и уколико то не успе, «то му је већи разлог да заврши свој боравак у Србији, него прича о синдикатима».

«Ако »Фијат» за ових 10 година није успео да отвори руско тржиште, на начин како су му то обећавали политичари у Србији, за њега је то много већи разлог да заврши свој боравак у Србији, него прича о платама и синдикатима», рекао је Бркић.

Према томе, подвлачи Бркић, штета коју трпи «Фијат», јер не извози аутомобиле у Русију, много је већа од користи коју та компанија има са «ниским платама индустријских радника у Србији», те да је то оно што по његовом суду руководи једну компанију да ли ће у некој земљи остати или неће.

Пословодство и представници синдиката запослених у компанији «Фијат» данас су потписали споразум о условима наставка рада у тој компанији на идуће три године, а иначе, 10-тогодишњи уговор са «Фијатом» истиче крајем 2018. годинe.

 

Tanjug

Тагови: ; ; ; ; ;