Украјинска амбасадa: Кијев спреман да суди Кустурици

Украјинска амбасадa: Кијев спреман да суди Кустурици

Украјина је спремна да суди српском режисеру Емиру Кустурици због „позива на сепаратизам“, услед чега му прети петогодишња забрана уласка на територију те земље, поручују за „Новости“ из Амбасаде Украјине у Београду поводом Кустуричиног говора на Јалти у недељу, уочи концерта „Но смокинг оркестра“.

Кустурица је, између осталог, тада рекао да је поновно уједињење Крима са Русијом „природан, органски процес“ и позвао грађане Крима да развијају своје полуострво као „део велике Русије“, уместо што чекају одобрење споља за своје одлуке.

Из Амбасаде наглашавају да је став званичног Кијева непроменљив у конкретном случају — свака особа која прекрши законе те земље, односно Закон о привремено окупираним територијама, као и свака особа која почини кривично дело — позив на сепаратизам у Украјини, биће осуђена и добиће заслужену казну према важећем законодавству.

Један тип санкција је забрана уласка на територију Украјине на период од пет година, а представници Украјине, који нису именовани, рекли су за београдски лист да ће о мери одговорности која ће бити пресуђена Кустурици украјинска страна „на време обавестити спрску јавност“. Искористили су прилику и да се директно обрате режисеру и музичарима, изразивши жаљење у писму што се „један човек, који тежи да се сматра културном елитом Републике Србије и српског народа, спушта до таквих ниских чинова као што је подржавање агресора“.

У Амбасади констатују да је ситуација још гора када се постави питање „какво право има један човек да диктира страној држави где треба да буду њене границе“.

„Зар није логичније да културна елита једне државе брине о свом народу и његовом просперитету, а не да се радује што се на територији његовог пријатеља — Украјине — води рат?“, питању из украјинске амбасаде.

Наглашавају и да Украјина остаје пријатељ Србије, „упркос Кустуричиним контроверзним изјавама“.

„Остајемо чврсто на својој позицији подршке српском народу, када је реч о непризнавању самопроглашене независности Косова и Метохије“, поручују из Амбасаде.

СПУТНИК

Коментари: