Председник Чешке Милош Земан изјавио је да је главни разлог зашто посећује земље са ауторитарним режимима то да утиче да се Чешка укључује у њихове велике инвестиционе пројекте, а не да Чешку помери од демократије ка таквим земљама.

«У Кини је ауторитарни режим, исто као у Русији или Централној Азији, у Вијетнаму и многим другим државама. Израз ‘ауторитарни режим’ није ни псовка ни похвала. То је независна констатација. Када путујете у те земље и имате добре односе с њиховим политичарима, можете на свашта да утичете», рекао је Земан синоћ у интервјуу чешком јавном радио сервису.

Чешки председник нагласио је да су у тим земљама где су политичари на власти по 15 чак 20 година, знатно лакша велика улагања у велике инфраструктурне пројекте, и да је тамо, за разлику од европских земаља, могуће да шеф државе нареди да се у пројекте укључе и чешка предузећа.

«У тим земљама о којима говорим је то могуће. То је главни разлог зашто путујем у те земље – у интересу чешке привреде, а не да померам Чешку ни ка Кини, ни ка Русији», казао је чешки председник.

Земан је додао да уколико неки пројект треба да траје 15 година, сваки политичар у демократским земљама ће добро размислити да ли да се у то упусти, зато што би успех могао да покупи неко други, касније, док «у ауторитарним земљама где су политичари већином на власти по 15, 20 година, таква препрека не постоји», рекао је Земан Чешком радију.

Председника Земана део Чеха огрочено критикује због путовања у Кину током којих не помиње људска права, и због проруских изјава због који су му уметници из алтернативне групе «Зтоховен» 2015. године украли председнички барјак с крова замка Храдчани у Прагу и уместо њега окачили огромне црвене гаће.

БЕТА

Тагови: ; ;