Препорука Европске момисије је да пољске власти не усвајају било какве мере о отпуштању или насилном пензионисању судија Врховног суда, поручује потпредседник ЕК Франс Тимерманс. Сумње Европске комисије у вези са реформом пољског правосудног система су неоправдане, кажу у Варшави.

Европска унија ће «одмах» ускратити Пољској право гласа у европском блоку уколико Варшава спроведе контороверзне реформе Врховног суда, изјавио је потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс.

«Препорука Комисије је да пољске власти не усвајају било какве мере о отпуштању или насилном пензионисању судија Врховног суда», рекао је Тимерманс, пренео је АФП.

«Уколико таква мера буде усвојена Комисија је спремна да одмах покрене процедуру на основу члана седам», истакао је потпредседник Европске комисије.

Председник пољске Анджеј Дуда потписао је јуче један од три спорна закона у оквиру реформе правосуђа која је изазавала протесте грађана и критике европских институција.

Дуда је претходно одбио да подржи друга два закона, а опозиција и демонстранти су тражили да стави вето и на овај закон који министру правде даје велика овлашћења између осталог и да именује и смењује председнике општих судова у држави.

Он је претходно одбио да потпише Закон о врховном суду и Закон о државном правосудном већу, што је изненадило владајућу странку Право и Правда, преноси АП.

Пољска конзервативна влада најавила је јуче да ће упркос вету пољског председника наставити да спроводи правосудну реформу.

Тагови: ; ; ; ;