Закон који је усвојио Представнички дом САД стопроцентно ће бити усвојен у Сенату и потписан од стране председника САД Доналда Трампа. Овај последњи једноставно нема избора, уз такву подршку закона у парламенту. Трамп је покушавао да испадне блажи али испоставило се да није тако. Закон је радикалније антируски него у време Обаме.

Санкције су својим текстом првенствено усмерене против «Северног тока 2». Тамо се још и нафта наводи. Незадовољство изражавају не само Европљани чију енергетску безбедност подрива овај закон, него и амерички нафтни гиганти попут Exxon Mobile који губе новац због немогућности сарадње са Русијом.

Узгред, у контексту овога појављују се и гласине о оставци Државног секретара САД Рекса Тилерсона. Овде се не ради само о Русији. Њему просто није дозвољено да обавља свој посао. Није му дозвољено ни да утиче на именовања функционера у свом кабинету нити да их контролише. И то је јасан сигнал Трампу.

Трампа постепено напуштају људи који би могли остварити резултате у сарадњи са Русијом. На њихова места долазе «јастребови» са русофобским лудилом који поступају супротно америчким интересима. У том случају Трамп мора да подржи оне који настављају да га подржавају. Столица се под њим љуља озбиљно.

 

 

Дмитриј Родионов

Тагови: ; ;