Европска унија разматра могућност да до краја септембра уведе санкције против председника Републике Српске Милорада Додика, сазнаје „ЕуроБлиц“.

Одлично обавештени извори из дипломатских кругова откривају да је увођење санкција Додику због његове наводне опструкције Дејтонског споразума и успоравања БиХ на европском путу већ дуже тема озбиљних расправа на највишем нивоу у Бриселу.

Наши саговорници тврде да је придуживање ЕУ санкцијама које су у јануару против Додика увеле САД тренутно много извесније него што је то, како кажу, било пре само неколико месеци.

«Непотписивање споразума о транспортној заједници, за шта су многи у Бриселу већ окривили Додика и актуелну власт у РС, само је додатно учврстило ставове бројних европских дипломата да је према лидеру СНСД потребно заузети много чвршћи став и придружити се санкцијама које су против њега почетком ове године увели Американци» – тврде наши саговорници.

Они додају да су најгласнији заговорници заузимања „чвршћег“ става према председнику Српске у ЕУ представници Немачке, Холандије и Велике Британије, док су, према њиховим речима, против придруживања америчкој одлуци о стављању председника РС на црну листу, пре свега, европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан те словачки министар спољних послова и некадашњи шеф ОХР у БиХ Мирослав Лајчак.

» Управо захваљујући интервенцијама Хана и Лајчака Европска унија није увела санкције Додику одмах након што су то урадили Американци. Наиме, та двојица утицајних европских дипломата сматрали су да би придруживање Брисела санкцијама које су против председника РС увеле САД произвело контраефекат, односно да би Додик и руководство РС у том случају заузели још ригиднији став према европским интеграцијама и гурнули Србе из РС у још чвршћи загрљај с Москвом. Међутим, недавна пропаст у вези с потписивањем споразума о транспортној заједници дошла је као „кец на десетку“ заговорницима санкција и додатно је ојачала позиције оних који у Бриселу већ дуго траже много оштрији став ЕУ према председнику РС. Сада је много извесније да ће под притиском најутицајнијих земаља Европске уније до краја септембра ове године Додику бити изречене одређене рестриктивне мере, попут забране путовања у земље ЕУ, блокирања банковних рачуна и забране пословања у свим државама које су чланице ЕУ» – тврде наши саговорници.

Из кабинета председника РС јуче нисмо добили одговор на питање како коментаришу спекулације да ће најкасније за два месеца ЕУ увести санкције против Додика. Од људи блиских председнику РС, с друге стране, незванично смо добили информацију да Додик, како кажу, не верује да ће се ЕУ придружити санкцијама које је против њега увео Вашингтон, односно да, према њиховим сазнањима, у Бриселу не постоји сагласност о том питању.

Играње ватром

Поједини медији недавно су објавили да је Немачка, као најмоћнија држава ЕУ, већ дуго најгласнија заговорница увођења санкција против председника Републике Српске.

Подсећамо да је пре неколико месеци председник Одбора за људска права немачког парламента Михаел Бранд, иначе утицајни члан партије чија је председница немачка канцеларка Ангела Меркел, јавно тражио увођење санкција против Милорада Додика, јер се, како је рекао, председник РС „игра ватром у БиХ“.

 

БЛИЦ

Тагови: ;