Акције власти Украјине су очито нелегалне и фундаментално крше међународно право., прокоментарисао је за Њуз фронт шеф Европске информативног центра за људска права (Europäisches Informationszentrum für Menschenrechte) Гери Мјуреј.

«Оставити 2,3 милиона становника ДНР-а без струје и тиме зауставити рад школа, болница и јавних места у земљи, Кијев грубо крши чланове закона Универзалне декларације о људским правима (5,22,25,26,28,30). Све ово би могло довести до хуманитарне катастрофе. Страх ме је да помислим каква судбина чека инвалиде, болесне и децу чији животи у потпуности зависе од адекватности државе која је ивици политичког и економског јаза» — рекао је он.

Активиста за људска права такође је приметио да «изражавајући жељу да се придружи породици европских народа, Украјина се од почетка обавезала да ће поштовати правила цивилизованог Запада. Међутим, званични Кијев воли да игра онако како је му говори интуицију и западни партнери, користећи ситуацију у Украјини као још један покушај да се уведе Русије у директни војни сукоб».

«У светлу споразума у Минску, можемо претпоставити да Кијев не очекује да, највероватније, ће вратити контролу над ДНР-ом, радије би да се убрза стварање пуноправное државе у Донбасу, што би с једне стране прнудило Донетск да се повуче из Споразума у Минску, с друге стране би украјинском врху руке биле разрешене и дозволило би да се спроведе свеобухватна борба са територијом која још није признато од стране већине држава света, али је ипак образована територија»- сумирао је Гери Мјуреј.

Подсећамо да је Украјина почев од 00.00, 26. јула прекинула снабдевање електричном енергијом територију Доњецке Народне Републике. У овом тренутку, снабдевање струјом се покрива преко Старобешевске, Зујевске, ТЕС и других произвођача.

Тагови: ; ; ; ; ;