Ирански председник Хасан Рохани упозорио је да ће Иран одговорити уколико предлог закона у америчком Конгресу којим се уводе санкције особама умешаним у балистички програм те земље постане закон.

Хасан Рохани је на састанку кабинета, који је пренослила државна телевизија, рекао да ће Иран предузети било какву акцију која је неопходна за «експедитивност и интересе земље» и показати «реципрочну реакцију» на закон.

Представнички дом усвојио је предлог закона у уторак и он ће сада бити прослеђен Сенату, пренео је АП.

Америчким законом би се увеле обавезне казне за особе умешане у ирански програм балистичких ракета и било коме ко послује са њима. То мером би се, такође, увеле санкције због тероризма иранској престижној Револуционарној гарди, као и ембарго на оружје.

Америчке демократе тврде да нове санкције неће бити у супротности са нуклеарним споразумом из 2015. године који је постигнут између Ирана и светских сила.

«Уколико непријатељ прекрши делове договора, ми ћемо прекршити његове делове. Уколико прекрше целокупан споразум, ми ћемо га прекршити у потпуности», поручио је Рохани.

Он је додао да ће Иран ојачати своје одбрамбено оружје без обраћања пажње на то шта други кажу.

Представнички дом америчког Конгреса већином гласова изгласао је додатне санкције Русији, Ирану и Севрној Кореји, упркос противљењу америчког председника Доналда Трампа.

За увођење нових санкција гласало је 419 чланова Представничког дома, док су три била против.

Да би санкције биле уведене, мора да их усвоји и Сенат, пре него што закон потпише или на њега стави вето амерички председник, наводи Ројтерс.

Бела кућа је саопштила да Трамп још није одлучио да ли ће потписати закон.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;