Руска војска у Сирији предала је по први пут камионе са хуманитарном помоћи на неутралној територији представницима сиријске оружане опозиције у Источној Гути преноси РИА НОВОСТИ.

Руски хуманитарни конвој стигао је у Источну Гуту, густо насељено предграђе Дамаска, са 15 тона робе од којих је 13 тона храна а 2 медицински препарати. На продуктима је написано «Помоћ Сирији од Русије». Ово је први пут да Русија пошаље хуманитарну помоћ и представницима тзв. умерене сиријске опозиције који су у последње време активно у овом рејону учествовали у борбама заједно са владиним снагама.

Министарство одбране РФ саопштило је у суботу да је потписан споразум о успостављању зоне деескалације у подручју насељеног места Источна Гута након преговора између руског Министарства одбране и представника умерене сиријске опозиције у Каиру који су одржани уз посредство Египта. Споразумом је одређена зона деескалације, место за распоређивање снага које контролишу примирје као и коридори за хуманитарну помоћ и пролаз цивила.

Сам рејон Источна Гута је територија Сирије која је под контролом оружане опозиције. Он се налази у окружењу сиријске војске тако да је било немогуће доставити храну и лекове.

«Била је блокада. Сиријска опозиција се налазила у окружењу сиријске војске. Они нису дозвољавали пролазак ни камионима са храном и лековима»- рекао је представник руских јединица у зони деескалације Виктор Малаков.

Још пре преговора сиријска опозиција је поставила услове руској страни да никакве предаје робе не може бити на неутралној територији. Само преузимање камиона који ће касније бити враћени.

«Из почетка су преговори били тешки јер сиријска опозиција није веровала руској страни. Касније кад су стекли поверење остварили су контакт»- рекао је Малаков.

«Руски војници довезли су камионе на договорено место. После су представници сиријске опозиције сели за волан и одвезли камионе у базу. Након истовара вратили су их празне»- додао је он.

 

Тагови: ; ; ;