Администрација америчког председника Доналда Трампа уводи санкције за 13 појединаца у влади, војсци и нафтној компанији Венецуеле, са циљем да изврши притисак на председника те државе Николаса Мадура да одустане од плана за формирање контраверзног новог конгреса.

САД су одлучиле да циљају на индивидуе због наводне злоупотребе људских права и корупције, за сада поштедивши Венецуелу широких финансијских или «секторских» санкција њеној виталној нафтној индустрији – иако се такви кораци и даље разматрају, рекао је амерички званичник, преноси Ројтерс.

Како је британска агенција претходно пренела, Мадуро је рекао, пркосећи притиску изван земље и у земљи, да ће идућег викенда бити одржани избори за спорну нову Уставотворну скупштину, за које његови противници упозоравају да ће учврстити диктатуру.

Како је претходно известио АФП, опозиција у Венецуели је позвала грађане да бојкотују референдум о измени устава те земље, оцењујући да је то покушај венецуеланског председника Николаса Мадура да «зграби» још моћи.

Одбор од 500 чланова састављен је уочи референдума идуће недеље, како би изменили устав и председнику дали још више моћи, а опозиција почиње други штрајк у неколико недеља.

У Венецуели већ четири месеца трају масовни протести, који су до сада однели 103 живота, подсећа АФП.

Тагови: ; ; ; ;