Српско-руски хуманитарни центар у Нишу најавио је да се планира даљи развој и набавка нове опреме што ће омогућити да центар, како се наводи у саопштењу, постане јединствена хуманитарна структура на целом Балкану.

Ове године је планирана достава пет тона средстава која се користе за отклањање последица ванредних ситуација — агрегати, кревети, јастуци, а такође и опрема за формирање савремене основе Центра за наставу и тренинг — полигон «Штурм», чија је испорука планирана за децембар ове године, саопштио је Српско-руски хуманитарни центар.

Након монтаже и пуштања у рад полигона, Центар ће постати јединствена хуманитарна структура на целом Балкану, где ће моћи да се обучавају не само представници различитих установа Србије већ и колеге из суседних држава, наводи се у саопштењу.

Такође се додаје да је већ значајна количина опреме купљена у Србији у вредности од преко 400.000 долара.

«Снажан подстицај развоју Центра било је решење Владе Србије о примопредаји зграде (2017.године), у којој се сада налази СРХЦ, у власништво МУП-а Републике Србије, што нам даје могућност да изводимо радове, који се тичу модернизације просторија и преласка у логистички и наставно-тренажерни центар», наводи се у саопштењу СРХЦ.

Додаје се и да са своје стране, Москва, у оквиру Споразума између Србије и Русије наставља да обезбеђује рад Центра и да попуњава његове резерве.

У саопштењу СРХЦ подсећа да је 2014. године формиран као структура захваљујући испорукама робе из Русије — ватрогасно-спасилачких возила, роботехнике и резерви намењених за коришћење током отклањања последица ванредних ситуација — пожара, поплава и ради обезбеђивања дејстава персонала СРХЦ-а или српских колега.

За протекле три године много од пометутог је предато на оперативно коришћење јединицама српске службе за ванредне ситуације (Сектору за ванредне ситуације МУП-а РС), локалним властима за отклањање локалних кризних ситуација и међународним организацијама за отклањање хуманитарних проблема, укључујући имовину и опрему за формирање пријемних пунктова за смештај миграната у Прешеву, Кањижи и Шиду, наводи се у саопштењу.

 

Извор: Tанјуг

Тагови: ; ;