Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп најавио је да неће дозволити трансродним особама да служе у америчкој војсци у било ком својству.

«После консултација са мојим генералима и војним експертима, желим да вам ставим до знaња да влада Сједињених Америчких Држава неће прихватити нити дозволити трансродним особама да служе у америчкој војсци у било ком својству», написао је Трамп на свом Твитер налогу, пренео је Ројтерс.

Министар одбране САД Џејмс Матис одложио је почетком јула за шест месеци дозволу трансродним особама да се придруже америчким оружаним снагама, рекла је портпаролка Пентагона Дејна Вајт.

Вајтова је у саопштењу навела да је Матис прихватио препоруку да до 1. јануара одложи прихватање пријава за оружане снаге које су поднеле трансродне особе, пренео је Ројтерс.

Забрану отворено трансродним особама да служе у оружаним снагама Пентагон је укинуо 2016, под администрацијом тадашњег америчког председника Барака Обаме.

Како се наводи, било је очекивано да ће дозвола трансродним особа да почну да се прикључују оружаним снагама, ступити на снагу ове године, уколико се утврди да су били «стабилни» у свом полном опредељењу 18 месеци.

Одлагање које је наступило под администрацијом актуелног председника САД Доналда Трампа изазвало је негодовање оних који се залажу за права трансродних особа.

«Разочарани смо због овог беспотребног одлагања зато што су данас хиљаде високо обучених и квалификованих трансродних чланова службе који отворено и поносно служе нашој нацији, показали да је способност испуњења мисије оно што је важно, а не њихово полно опредељење», рекао је у саопштењу Стивен Питерс испред Кампање за људска права.

Прошле године, тадашњи министар одбране Еш Картер је навео податке студије коју је спровела корпорација РАНД, рекавши да је било око 2.500 чланова активних трансродних чланова службе и 1.500 који су били у резерви.

Подаци РАНД-а подразумевали су распон који је подразумевао максималних 7.000 активних и 4.000 резервних припадника државне службе који су трансродне особе, наводи агенција.

Тагови: ; ; ;