Председник Европске комисије Жан Клод Јункер признао је после сусрета са словачким премијером Робертом Фицом у Бриселу да заиста постоји проблем двоструких аршина за намирнице и робе намењене Западу и посткомунистичким чланицама ЕУ.

Жан Клод Јункер је оценио да тај проблем није безначајан и да је та пракса различитог састава неприхватљива, али је рекао да верује да неће бити потребно да се због тога уводе нови европски закони.

«ЕК сматра да проблем различитих производа истог имена није безначајан, посветиће му пуну пажњу», казао је Јункер на заједничкој конференцији за новинаре са Фицом, јавља словачка телевизија ТА3.

Та пракса да, на пример, у сухомеснатим прерађевинама за нове Европљане има мање меса и више адитива иако је цена готово иста, а некад је на Западу и мања, или да прашак за прање боље пере на западу Европе него на истоку, за Европску комисију је неприхватљива, али по речима Јункера за сада нису потребни за то посебни нови прописи, иако их убудуће не искључује.

Словачки премијер Фицо је у Брисел на састанак са Јункером, еврокомесарком за правду и права потрошача Вјером Јоуровом и председником Европског савета Доналдом Туском дошао као емисар целе Вишеградске четворке која последњих пар година све гласније захтева да те земље престану да буду канта за смеће Европе и да Чеси, Пољаци, Словаци и Мађари имају пуно право да под истим именом добију робу истог састава и квалитета.

«За мене ја најважније да је ЕК признала проблем и да ће делати да се реши. Нема везе како ће га решавати. Свеједно ми је да ли мачка црна или бела, главно је да лови мишеве», казао је данас Фицо.

Словачки премијер одбио је поново да је реч о смешном проблему и изразио је наду да ће таква пракса која претвара Словаке у Европљане нижег реда постепено ишчезнути.

Чешка еврокомесарка Јоурова, која такође активно води борбу да производи у Европи буду сви истог квалитета, упозоравала је, међутим, раније да већ сада земље чланице имају националне контролне механизме којима би могли у великој мери да такву праксу двоструких аршина сузбију.

Чешка је прва спровела званични тест састава и квалитета намирница и одабраних роба како би доказала праксу двоструких аршина, затим ове године Словачка, а сада је тестирање производа обавила и Румунија — све са истим исходом, да се производи разликују, зависно од тога на која тржишта иду, а да грађани посткомунистичких чланица ЕУ за свој новац, под истим именом од наднационалних компанија добијају производ лошијег квалитета.

 

Танјуг

Тагови: ; ;