Начелник здруженог Генералштаба оружаних снага САД Џозеф Дандорф наредио је да се политика према трансродним особама у америчкој војсци неће мењати, све док министар одбране Џејмс Матис не добије другачију директиву и не одлучи како ће је примењивати.

Џозеф Дандорф је такво обавештење послао свим командантима америчке војске, наводи агенција Асошијетед прес, која је имала увид у тај документ.

Нагласио је да ће америчка војска за сада наставити да се односи према свим својим припадницима с поштовањем.

Наредба америчког генерала уследила је после најаве председника САД Доналда Трампа да ће забранити трансродним особама да служе војску у било ком својству због, како је навео, «огромних лекарских трошкова и поремећаја».

Трамп је то објавио у среду на Твитеру, али није рекао шта ће се догодити са трансродним особама које се већ налазе у војсци.

Председник САД је поручио да после консултација са «генералима и војним стручњацима» његова влада неће «прихватити нити дозволити да трансродне особе служе у било ком својству у америчкој војсци».

«Наша војска мора да буде усредсређена на одлучујућу и убедљиву победу и не може бити оптерећена огромним лекарским трошковима и поремећајима које би донеле трансродне особе у војсци», написао је Трамп.

Према наводима неколико војних званичника тренутно има око 250 људи који служе у војсци који су ушли у процес мењања пола, или који су добили дозволу да званично промене свој пол у оквиру кадровског система Пентагона.

Трансродне особе у војсци имају дозволу да служе војску од прошле године када је бивши министар одбране Еш Картер укинуо ту забрану. Од 1. октобра трансродни војници могли су да добију лекарску негу и да почну званично да мењају родну идентификацију у кадровском систему Пентагона.

Тагови: ; ;