Србија је веома битна држава на политичком плану «Појас и пут», каже председник кинеске Међународне привредне коморе за приватни сектор Сун Јањун. Имамо све услове да производимо робу за сва тржишта, чак и за Кину, истиче Томислав Николић.

Председник кинеске Међународне привредне коморе за приватни сектор Сун Јањун изјавио је да ће та Комора у Београду организовати Форум на коме ће више од 500 привредника из Кине моћи да се упозна са потенцијалима за сарадњу са Србијом посебно у области туризма и грађевине.

«Србија је веома битна држава на политичком плану ‘Појас и пут'», рекао је Сун Јањун током разговора са председником Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томиславом Николићем који је поздравио иницијативу кинеске коморе да се повеже са српским компанијама.

Сун Јањун је подсетио да је Међународна привредна комора за приватни сектор прва приватна привредна комора основана у Кини, да има више од 500 чланова, средњих и великих приватних предузећа – попут компанија за онлајн трговину «Алибаба» и фабрике аутомобила «Џили».

«У циљу стицања увида у све могућности сарадње у Београду организујемо форум на коме ће учествовати 500 привредника из Кине, које ћете моћи да упознате са свим потенцијалима Србије», рекао је Сун Јањун.

Председник Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић поздравио је иницијативу кинеске Међународне привредне коморе за приватни сектор да се повеже са српским компанијама са циљем реализације заједничких пројеката, у интересу и српских и кинеских грађана.

«Србија има све услове да се у њој производи роба за сва тржишта, чак и за Кину», рекао је Николић на састанку са представницима кинеске Међународне привредне коморе за приватни сектор, које је предводио председник Међународне привредне приватне коморе Сун Јањун.

Према речима председника, могућности кинеских грађевинских компанија у Србији су огромне.

«Имамо путеве које треба изградити, за нас је посебно значајна изградња пруге Београд–Будимпешта, али разматрамо и могућност модернизације и обнове других пруга, посебно пруге Београд–Сарајево», додао је Николић.

Николић је подсетио да су могућности сарадње Србије и Кине велике, од улагања у инфраструктуру, саобраћај, енергетику, туризам, производњу хране.

Председник је додао да Србија подстиче инвеститоре и потпуно је отворена за сарадњу.

Према Николићевим речима, Србија у туристичкој понуди има и бањски и здравствени туризам, који су велика шанса за опоравак и лечење.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;