Македонски премијер Зоран Заев спреман је да учини уступке Грчкој када је реч о имену те државе, да би званична Атина одустала од противљења прикључења Македоније ЕУ и НАТО, пише «Политико».

Да би остварио свој циљ Заев ће морати да реши најтежи проблем који Македонија има од распада бивше Југославије 1991. године, пише портал Политико и додаје да званична Атина не признаје ову државу под званичним именом, јер исти назив има северни регион Грчке.

Претходна влада премијера Николе Груевског изабрала је да се супротстави Атини када је реч о том проблему, па је наредио и да се многи велики инфраструктурни објекти попут аеродрома и ауто-пута назову по Александру Великом, којег, међутим, Грчка сматра својим и не жели да га дели са Македонијом.

«Заев каже да је спреман на уступке Атини, уколико је она спремна да одустане од противљења чланству Македоније у ЕУ и НАТО», наводи Политико.

Наводи се и да Заев жели да побољша односе са Бугарском потписивањем споразумом о добросуседским односима, који је усагласио са бугарским колегом Бојком Борисовим.

Иначе, овај портал Македонију описује сличном већини балканских суседа, са око два милиона људи, једној од најсиромашнијих у Европи у којој је дубоко укорењен организовани криминал, корупција и без владавине права.

За Заева Политико каже да је 42-годишњи бизнисмен који никада није на некој високој функцији и који се сада суочава са бројним изазовима.

Кључни спор је, наводе, са Грчком око именана, што блокира пут Скопљу ка ЕУ и НАТО, али и неслагање са Бугарском пре свега због историје и језика.

«Политичари су у прошлости показали да су злоупотребљавали систем», рекао је Заев за Политико у разговору који је, како се наводи, вођен у његовој премијерској канцеларији у Скопљу.

Нада се, казао је, да ће његова влада створити другачије друштво, са више демократије, слободе и правде.

Заев, који је био три мандата на функцији градоначелника Струмице, на истоку Македоније, биће потребно много више него што се нада, констатује Политико и додаје да је он већ показао озбиљну истрајност на том послу.

Подсећају да је Заев дошао на власт након дуге политичке кризе која је кулминирала у априлу ове године када су, како наводе, присталице старог националистичког режима упале у парламент и напале посланике и самог Заева, који је задобио повреде главе.

«Политичка криза се показала катастрофалном за нашу државу», навео је Заев и додао да у македонском друштву више нема тајни.

«Свако зна за слабости у правосуђу, у државним институцијама, у систему безбедности, у свим медијима», рекао је Заев.

Заев, који је економиста по образовању, спреман је на спровођење низа реформи које су такође значајне за отварање преговора о приступању ЕУ, наводи Политико уз констатацију да је јасно да Запад Заеву жели добро, као и да је један политичар, који је инсистирао на анонимности, својевремено рекао да је нови македонки премијер «најбоља шанса коју је ова земља икада имала».

Тагови: ; ;