Због скандала у вези са цурењем осетљивих података у чијем се средишту шведска влада левог центра, премијер Стефан Левен одлучио да реконструише свој кабинет. Министар унутрашњих послова и министарка инфраструктуре поднели су оставке, док је министар одбране задржао положај.

Суочен са политичком кризом у којој су осетљиви лични подаци исцурили у иностранство, Левен се одлучио да замени двоје министара, радије него да распише превремене изборе, преноси Ројтерс.

«Имам одговорност према држави и не бих желео да је доведем у политичку кризу, рекао је Левен на конференцији за медије, наводећи многе изазове пред којима су ЕУ и Шведска, укључујући и Брегзит.

«Двоје одговорних министара — унутрашњих послова Андерс Игеман и инфраструктуре Ана Јохансон поднели су оставке, док је министар одбране Петер Култквист задржао свој положај», навео је Левен.

Опозиционе партије најавиле су да ће у парламенту гласати за смену сво троје министара.

Култквист и Игеман суочавају се са оптужбама да су знали да су процурили подаци националне Агенције за саобраћај омогућили приступ странаца приватним подацима милиона грађана, али да нису о томе обавестили премијера Левена, преноси АФП.

Министарка Ана Јохансон тврди да је за цурење података 2015. сазнала тек касније.

Скандал је избио протеклих недеља након што се испоставило да је читава база података о шведским возачким дозволама постала доступна информационим техничарима у Чешкој Републици и Румунији, док медији наводе да је идентитет обавештајних агената можда угрожен.

Шведска војска је такође саопштила да су информације о њеном особљу, возилима и одбрамбеним плановима могле бити обухваћене подацима који су процурили, мада је Агенција са саобраћај негирала да поседује регистар војних возила и тврди да нема наговештаја да су подаци «раширени на непримерен начин».

Подаци су процурили када је шведска Агенција за саобраћај унајмила компанију Ај-Би-Ем 2015. да преузме њене ИТ операције.

Ај-Би-Ем је тада ангажовао подуговараче у Чешкој Републици и Румунији, чиме су осетљиве информације постале доступне страним техничарима који нису имали безбедносно одобрење за то, наводи француска агенција.

Тагови: ;