Амбасадор САД у Русији осудио је реципрочне мере Москве против предложеног новог круга санкција од стране Вашингтона.

Раније данас, Москва је саопштила да ће смањити број америчког дипломатског особља у Русији и забранити коришћење викендице и складишта амбасаде у Москви.

Амбасадор САД Џон Тефт изразио је своје «велико разочарење и протест» због руских реципрочних мера.

Тефт се осврнуо на одлуку Москве да смањи број америчких дипломата у Русији на 455 до 1. септембра, као и на забрану кориштења свих складишних капацитета од стране амбасаде САД од 1. августа.

Овај потез је уследио након одлуке америчких законодаваца да одобре нови круг санкција против Русије. Иако закон о санкцијама који се односи на руску главну одбрамбену, рударску, поморску и железничку индустрију и даље треба да одобри председник САД Доналд Трамп, Москва сматра одлуку Сената САД коначном.

Москва је такође задржала право да наметне додатне мере одмазде у случају нових корака од стране Вашингтона, упозоравајући да могу утицати на интересе Сједињених Држава.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков се састао у петак са Тефтом како би доставио саопштење Министарства спољних послова РФ о смањењу дипломатског особља САД у Русији.

 

Восток

Тагови: ; ;