Из Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини потврђено је за портал «Кликс» да ЕУ активно не разматра увођење било каквих санкција председнику Републике Српске Милораду Додику.

Медији последњих дана спекулишу како ЕУ разматра увођење санкција председнику Додику, као што су забрана путовања и пословања у земљама ЕУ, пише тај портал.

Наводи се да су најгласнији заговорници заузимања чвршћег става према Додику у ЕУ представници Немачке, Холандије и Велике Британије, а да је кап која је прелила чашу било неприступање БиХ Транспортној заједници југоисточне Европе, због блокада из Републике Српске.

Из Делегације ЕУ у БиХ су за «Кликс» рекли да морају да потврде да се никакве санкције не разматрају активно и да ситуација остаје иста као што је и наведено почетком године у одлуци Већа 2017/607.

Из амбасаде Немачке у Сарајеву речено је да не коментаришу теме разговора који се воде унутар ЕУ.

«Тачно је да је Немачка забринута због растуће националистичке реторике у БиХ и кршења Дејтонског мировног споразума. Веома нам је жао што политичари БиХ подстичу етничке конфликте, уместо да се фокусирају на побољшање свакодневног живота становника, стварање радних места и бољих услова живота у БиХ», речено је Кликсу из амбасаде.

Ни Велика Британија ни Холандија не разматрају увођење санкција Додику, потврђено је из тих амбасада за Кликс.

Тагови: ; ; ;