На Србију се не односи Даблински споразум и наша земља никоме неће дозволити да прислино враћа мигранте на њену територију, поручио је данас министар одбране Александар Вулин.

Министар је тако одговорио на питање новинара да ли, након што је Европски суд потврдио да Словенија и Аустрија могу мигранте да врате у Хрватску, то може да доведе до тога да мигранти из Хрватске буду враћени у Србију.

Вулин је рекао да се на Србију не односи Даблински споразум, будући да није чланица ЕУ.

„То је нешто што ће морати сами да решавају у оквиру ЕУ. То што често умеју да нам кажу да неке ствари не можемо да добијемо зато што нисмо чланица ЕУ, па правно није могуће да будемо део разних споразума и договора, тако и сада морају да разумеју да нисмо део ЕУ и да се на нас не односе споразуми које они потписују између себе”, рекао је Вулин.

Он је додао да мигранти улазе на територију ЕУ, а да неки од њих и изађу са територије Уније и кроз нашу земљу поново оду у земље ЕУ.

„Дакле, тешко да ми можемо на било који начин да будемо одговорни”, рекао је Вулин и додао да ће наша земља наставити хумано да се опходи са мигрантима, али и да никоме неће дозволити да прислино враћа мигранте на њену територију.

Европски суд правде подржао је недавно одлуке Аустрије и Словеније да депортују тражиоце азила назад у Хрватску у зениту европске мигрантске кризе 2015. године, чиме је подржао Даблински пропис ЕУ, по којем избеглице морају поднети захтев за азил у првој земљи чланици Уније у коју уђу. (Танјуг)

Тагови: ; ;