Пре две године, Србија је, уз помоћ бројних пријатеља, успела да спречи да Косово постане чланица Унеска. Сада Приштина има нову прилику, али захтев још нису предали, иако тврде да неопходну подршку имају. Београд је, са друге стране, уверен да су шансе Приштине ове године још мање. Међутим, ситуација је знатно тежа када је у питању захтев за чланство у Интерполу, о чему ће се одлучивати у септембру. О томе ће данас разговарати министри спољних и унутрашњих послова Србије.

Ако до средине септембра не стигне захтев за чланство Косова у Унеску, нема изгледа да би о томе могло да се одлучује овог новембра. Такав захтев може да се преда тек пошто буде формирана нова влада у Приштини. Шеф српске дипломатије не брине о исходу могућег гласања.

«Косово, како они зову ту творевину, не може да реши своја питања без сагласности Србије. Ми не прихватамо једностране потезе, у неким организацијама је потребна двотрећинска већина», каже Ивица Дачић, министар спољних послова Србије.

Већ у ово време, пре две године интензивно се лобирало и било је јасно да ће захтев бити предат.

«Ове године Косово још није поднело такав захтев, односно није покушало да поднесе такав захтев јер је сваки захтев парадржава, као што је Косово, скопчан с низом процедуралних проблема. Нема таквог лобирања с косовске стране, иако су неке активности косовских дипломата у Француској биле запажене претходних месеци», рекао је амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић.

Познаваоци прилика на Косову и Метохији кажу да Унеско није био приоритет одлазеће косовске владе. Слично је и са Интерполом. О чланству у тој институцији гласаће се у септембру. У Приштини очекују противљење Русије и Кине том захтеву.

«Забринут сам што је врло мало времена, у периоду када се очекује промена власти, дакле, не делује да имамо институционалну и дипломатску мобилизацију за чланство у Интерполу на време», сматра Бурим Рамадани, аналитичар за питања безбедности.

Када је реч о Интерполу, ту је ситуација комплекснија. Захтев је већ предат. Чекала се провера испуњености критеријума за чланство у тој организацији.

«Мало је ситуација компликованија јер се кандидовала и Палестина и сад треба детаљно објаснити у чему је разлика између Палестине као кандидата и Косова», истиче Дачић.

О чланству у Интерполу гласаће се у Пекингу, на септембарској седници Генералне скупштине те организације.

РТС

Тагови: ; ; ;