Црна Гора се припрема за долазак потпредседника америке. Из 15 соба и апартмана хотела износи се целокупан намештај

Доласком Мајкла Пенса, потпредседника САД у Подгорицу, отвара се нова страница у црногорско-америчким односима који се обнављају након 112 година. Посетом првог Трамповог сарадника биће још једном «оверено» чланство Монтенегра у НАТО.

Званични повод је самит лидера држава чланица Америчко-јадранске повеље, на којем ће у статусу посматрача учествовати и Србија. Због доласка овако важног госта, припреме увелико трају. Мере безбедности су подигнуте на највиши ниво, а одређено је где ће и уважени гост боравити. Незванично сазнајемо да ће Пенс ноћ провести у подгоричком хотелу «Хилтон» и биће једини гост у том репрезентативном објекту! Предвиђено је да се уклони сав намештај из 15 соба и апартмана, како његова безбедност не би била угрожена.

Већ неколико дана у Подгорици, а и шире, безбедносне мере су појачане, посебно у Голубовцима и тамошњем аеродрому где је планирано да високи гост са делегацојом преко Атлантика слети авионом «боинг 757». Пенсова посета овом делу Балкана је прва званична од стране најближег сарадника председника САД, Доналда Трампа. Амери су, како сазнајемо, већ били на том аеродрому како би домаћинима објаснили детаље везане за долазак другог човека САД.

— Биће то до сада најважнији међународни скуп одржан у нашој земљи, јер су позиви за учешће упућени лидерима Хрватске, Босне и Херцеговине, Албаније и Македоније, који уз Црну Гору чине формат Америчко-јадранске повеље (А5), као и државама са статусом посматрача — Србији, Косову и Словенији, саопштено је из Владе Црне Горе.

Шта Пенсова посета значи за званичну Подгорицу и да ли она представља увертиру у њену кандидатуру за једно од главних упоришта Алијансе на брдовитом Балкану?

— Нипошто! Црна Гора је безначајна за НАТО, она није ни десетина џиновског Њујорка. Уласком државе у овај војни савез Алијанса се дочепала једног малог, до тада слободног парчета земље на јадранској обали. И то је све што су они од нас хтели, хватајући копчу са остатком Медитерана — каже Срђан Вукадиновић, политички аналитичар.

Колики значај, према речима Вукадиновића, тај савез даје Црној Гори видели смо ових дана када су пожари беснели.

— Тек трећи и четврти дан, када је све сагорело, послали су авионе и хеликоптере да их гасе. Посета Мајкла Пенса биће парадна за овај регион и ништа више од тога. Глас Црне Горе, која је 29. чланица НАТО, неће се чути ни сада а ни у будућности. Улога наше државе биће марионетска и само ће наши званичници слушати велике и слепо извршавати њихова наређења.


СПЕЦИЈАЛИТЕТИ

НА менију америчког потпредседника Пенса поред уобичајених «реквизита» — кавијара, салата од морских шкољки, крем супа од смрчка, шербета, наћи ће се производи црногорске националне кухиње. Омрсиће се америчка делегација његушким пршутом, каштрадином, пастрмком и димљеним шараном, а у понуди ће се, како сазнајемо, наћи и цицвара, качамак смочан са кајмаком, док ће се за десерт у понуди наћи палачинке и приганице. Све то биће заливено домаћом лозом, вином из «Плантажа», као и никшићким одликовним пивом.

НОВОСТИ

Тагови: ; ; ;