ВИШЕ јавно тужилаштво у Крушевцу донело је наредбу о спровођењу истраге против тројице осумњичених у случају увоза воћа из ЕУ, које је завршавало на руском тржишту као воће из наших крајева, потврђено је „Новостима“.

Како сазнајемо, истрага је покренута против осумњичених Николе Јовановића(25) из Орашја, Верољуба Поповића(35) из Крушевца и Небојше Миленковића(43) из Малог Головода.

Осумњиченим Јовановићу и Миленковићу одређен је притвор у трајању до 30 дана, а истражни поступак пред тужилаштвом је у току.

-Осумњиченом Николи Јовановићу се ставља на терет да је у својству директора привредног друштва «Ботуњац фруит“ из Орашја, искоришћавањем свог положаја прибавио себи противправну имовинску корист преко 1.500.000,00 динара, као и да је свом привредном друштву прибавио противправну имовинску корист преко 1.500.000,00 динара – предочава за „Новости“ др Братислав Петровић, виши тужилац, додајући да постоје основи сумње да је извршио три кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица које регулише Кривични законик.

Као Јовановићеви помагачи, наводе се осумњичени Верољуб Поповић и Небојша Миленковић. Њима се ставља на терет да су у својству одговорних лица, директора привредних друштава искористили свој положај у намери да помогну осумњиченом Николи Јовановићу у прибављању противправне имовинске користи привредном друштву „Ботуњац фруит“ у износу који премашује 1,5 милион динара. У тужилаштву кажу за „Новости“ да постоје основи сумње да су извршили по једно кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у помагању из одговарајућег закона.

Према досадашњим сазнањима полиције, сумња се да је директор „Ботуњац фруит“ злоупотребом функције својој фирми прибавио против правну имовинску корист од око 131.000.000 динара, а себи- 36.000.000 динара. Сумња се да је сачињавао откупне листе неистините садржине, како би се показало да је воће српског порекла.Истрага треба да „реконструише“ пут воћа од земаља ЕУ, преко фирми „ВКВ“ и „Азимут 037“ и Србије до Руске Федерације.

 

С. Бабови, Новости

Тагови: ;