Председник Републике Српске Милорад Додик остаће на америчкој «црној листи» све док делима не покаже како је спреман да ради на спровођењу Дејтонског споразума и доприноси стабилности и напретку БиХ, најавила је амбасадорка САД Морин Кормак.

«Јасно смо казали да су санкције против Додика због кршења владавине закона односно одлука Уставног суда БиХ и стога што он представља значајан ризик за опструкцију спровођења Дејтонског споразума. Уколико он у једном тренутку делима, а не речима покаже како је спреман да ради другачије, поштује владавину закона и одлуке Уставног суда и значење Дејтона, онда можемо размотрити ту другачију ситуацију», казала је Кромак.

Одлуком Министарства финансија САД свим америчким држављанима и компанијама забрањено је да послују с Додиком, а њему је ускраћена и могућност путовања у САД.

Кормак је казала како та одлука није донесена преко ноћи, јер су Додику дуго слана упозорења како ће његово опструирајуће понашање произвести последице, а повод за увођење санкција била је Додикова одлука да игнорише одлуку Уставног суда БиХ, којом је неуставним проглашен 9. јануар, који се обележава као дан настанка РС.

«Директно кршење одлуке Уставног суда је само дало додатну енергију том процесу и створило пут за доношење одлука (о санкцијама) у Вашингтону», казала је Кормак, додајући како је САД чврсто на стајалишту да се одлуке Уставног суда безусловно морају поштовати.

Додала је и како би евентуално укидање санкција Додику, такође, био процес који би потрајао, баш као што је требало дуго и да се те санкције уведу.

Америчка амбасадорка је закључила како су политичари у БиХ превише фокусирани на национализам, поделе и проблеме, а јасно је како већина њих у овом тренутку мисли само на изборе планиране за октобар 2018. године.

 

 

Хина

Тагови: ;