Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун изјавио је да је друга проба интерконтиненталне балистичке ракете показала да његова земља може да погоди копно САД.

Ким је рекао да ракетна проба Северне Кореје представља «озбиљно упозорење» за САД, које бесмислено «трубе» претњама ратом и пооштравањем санкција, навела је севернокорејска агенција КЦНА.

Агенција је пренела да је Ким изразио «велико задовољство» пошто је ракета «Хвасонг-14» достигла максималну висину од 3.725 километара и прешла 998 километара пре прецизног слетања у воде у близини Јапана.

Северна Кореја је у петак увече испалила другу интерконтиненталну балистичку ракету која је летела даље и дуже него прва, саопштиле су земље из тог региона.

Севернокорејска агенција КЦНА је јавила да је проба изведена у циљу потврђивања максималног опсега и других техничних аспеката ракете која је, како је наведено, може да понесе «велику, тешку нуклеарну бојеву главу».

Аналитичари су проценили да је прва севернокорејска проба интерконтиненталне балистичке ракете, изведена 4. јула, могла да достигне Аљаску, али да је последњом ракетном пробом проширен тај распон.

Непосредно после севернокорејске пробе, САД и Јужна Кореја су извеле заједничку војну вежбу како би показале своју способност, саопштиле су америчке власти.

Влада Јапана је саопштила да је ракета Северне Кореје у петак увече летела око 45 минута, односно пет минута дуже него претходна која је лансирана почетком јула.

Амерички председник Доналд Трамп навео је у писаној изјави да та ракетна проба представља претњу целом свету и одбацио тврдње Северне Кореје да нуклеарно оружје служи за безбедност те земље.

Јапански министар спољних послова Фумио Кишида саопштио је да је америчком државном секретару Рексу Тилерсону рекао у телефонском разговору да је друга севернокорејска проба појачала претњу Пјонгјанга.

Француско Министарство спољних послова осудило је севернокорејско лансирање интерконтиненталне балистичке ракете и затражило додатне санкције Уједињених нација и Европске уније.

 

 

РТС

Тагови: ; ;