Курди су у марту 2016. прогласили своју државолику аутономију «Федерација северна Сирија», а за 22. септембар и 3. новембар ове године заказали су изборе на два нивоа на тој територији.

Курдска агенција Хавар објавила је да ће 19. јануара бити одржани избори за парламенте провинција и Демократске конгрес народа Федерације, односно федералну скупштину такозване «Федерације Северне Сирије».

Курди сада имају амбицију да, уз помоћ својих америчких савезника, у састав «Федерације» укључе и град Раку, као и добар део истоимене сиријске провинције, који тренутно држе под своом контролом.

Курди сада контролишу добар део сиријске територије уз границу са Турском (жутом бојом обележено на мапи), односно готово читаву северну Сирију, узузев неколико мањих енклава које држе снаге лојалне властима у Дамаску (црвено) и територије која је под контролом «Штита Еуфрата» (тамно зелено) — снага које предводи Турска армија.

Званични Дамаск не признаје «Федерацију северна Сирија», а турске власти су више пута јасно ставиле до знања свим заинтересованим странама да неће дозволити формирање Курдистана, како на својој, тако и на територијама суседних држава.

Јужну половину покрајине Рака, некада најважнијег упоришта Исламске државе у Сирији, муњевитом операцијом ослободиле су Тигрове снаге Сиријске арапске армије, уз подршку локалних племенских одреда. Осим четвртине покрајинске престонице, у којој ИД још увек пружа снажан отпор Курдима и Американцима, терористима је у овој сиријској покрајини остао још само један град, на који иправо јуришају Тигрове снаге и њихови савезници.

ПРАВДА

Тагови: ; ; ; ; ;