Фудбалски савез Албаније позива албанске власти да зауставе изручење из Хрватске Србији Исмаила Морину, осумњиченог да је управљао дроном са националистичким транспарентом изнад стадиона у Београду приликом утакмице Србија-Албанија, одигране у октобру 2014. године. Навијачи Албаније позвали на окупљање вечерас у Тирани.

 

Исмаил Морина је у јуну ухапшен у Хрватској на основу потернице из Србије, а суд у Дубровнику је прошле недеље одобрио изручење овог 35-годишњег Албанца Београду, наводи АП.

Морина је осумњичен да је, на фудбалској утакмици Србија-Албанија у октобру 2014. у Београду, управљао дроном са заставом на којој је била мапа «Велике Албаније», након чега је избило насиље а утакмица прекинута.

Албанска полиција је седмог октобра 2015. године, дан пред другу утакмицу Албаније и Србије, ухапсила Морину у центру Тиране због поседовања оружја.

Међутим, албански врховни суд га је пустио из затвора после више од три месеца и одредио му кућни притвор.

Приштински медији су писали да је Морина са групом навијача, одмах после пуштања из притвора, боравио на Косову, у Вучитрну.

Фудбалски савез Албаније у саопштењу позива владу те земље да «интервенише у оквиру правног контекста како би зауставила изручење Исмаила Морину Србији».

Наводи се да је Фудбалски савез Албаније уверио породицу Морина да ће наставити да се бори како би спречио његово изручење.

«У потпуности смо посвећени томе да искористимо све институционалне и правне путеве», наводи се у саопштењу.

АП наводи да су навијачи Албаније позвали на окупљање вечерас у Тирани како би се на тамошњу владу извршио притисак да се укључи у цео случај.

Наводи се да је Морина пореклом из подручја Кукеша на североистоку Албаније, али да живи у Италији и редовно посећује утакмице које у гостима игра албанска фудбалска репрезентација.

Његов брат Џеваир се пожалио телевизији Репорт да влада у Тирани не обраћа довољно пажње на случај његовог брата и казао да би Исмаилов живот био угрожен у Србији.

«Позивамо државу Албанију да интервенише и заустави изручење Србији. Ми бисмо, као породица, учинили нешто веома радикално што би све изненадило», рекао је Џаваир не објаснивши на шта мисли.

РТС

Тагови: ; ; ; ;