Члан Председништва Босне и Херцеговине Младен Иванић разговарао је с председником Завичајно-туристичког удружења за очување и неговање традиције „Грмечке кориде — Међеђе брдо 1772“ Неном Добријевићем који га је информисао о поновној забрани одржавања Грмечке кориде на традиционалној вишевековној локацији Међеђе Брдо у општини Сански Мост.

Министарство унутрашњих послова Унско-санског кантона поново је забранило одржавање Грмечке кориде на тој локацији 2. августа, уз објашњење да је за исто време и за исто место поднесена пријава за одржавање верског скупа у организацији Исламске заједнице БиХ, Меџлис Исламске заједнице Кључ.

Међутим, организатори су информисали Иванића да су тражили и било који други датум за одржавање Грмечке кориде на Међеђем Брду, али да ни за то нису добили дозволу. Иванић је рекао да уважава и одржавање других манифестација у Унско-санском кантону, али да Грмечка корида с традицијом од 245 година не може и не сме бити прекинута, саопштено је из Председништва БиХ.

Апеловао је да власт УСК-а и Федерације БиХ омогући одржавање тог догађаја, будући да је очигледно да се ради о сталним, вишегодишњим опструкцијама у циљу намерног ускраћивања права на неговање традиције српског народа у општини Сански Мост.

Иванић је нагласио да би дефинитивна одлука о забрани Грмечке кориде била најдиректнији удар на права српских повратника у Сански Мост и ФБиХ и да очекује од кантоналних и федералних власти да у међувремену нађу термин и решење за одржавање скупа.

Грмечка корида на Међеђем Брду има традицију од 245 година. Одувек је одржавана на истом месту, осим неколико послератних година, када је из безбедносних разлога привремено премештена у општину Оштра Лука, у Републици Српској. После тога, три године је поново настављена традиција Грмечке кориде на Међеђем Брду, да би је последњих година власти Унско-санског кантона поново забраниле, наводи се у саопштењу.

ФЕНА

Тагови: ; ; ; ;