Немачке власти су саопштиле да је Ахмад А. (26), нападач из хамбуршког супермаркета био познат као исламски радикал, али и као психолошки нестабилна личност, као и да је живео у избегличком дому у Хамбургу.

Анди Гроте, задужен за унутрашње послове у хамбуршкој управи, изјавио је да је Ахмад А. (26) нападач, чији је захтев за азил одбијен, био радикализован, али да се није сматрао опасним, преноси АП.

Према његовим речима, и даље је непознат мотив напада, али верује се да се сам одлучио за напада и да није био повезан са екстремистичком мрежом.

Гроте је рекао да нико од повређених није животно угрожен.

Дојче веле преноси информације Шпигла да је нападач Ахмад А. (26), рођен у Уједињеним Арапским Емиратима, за сада непознатог држављанства, као и да је имао контакте у салафистичким круговима, али да се у безбедносним круговима још не доноси оцена да ли је напао људе из идеолошких мотива.

Како се наводи, познато је да је имао психичке проблеме и редовно конзумирао дрогу.

Барем два сведока тврде да је при нападу узвикивао Алаху-екбер, што међутим у хамбуршкој полицији још не могу да потврде.

Лист Тагес шпигел, позивајући се на изворе блиске снагама безбедности, извештава да је осумњичени немачкој полицији познат као исламиста.

Ахмад А. је у петак послеподне ушао у супермаркет у четврти Бармбек и неселективно почео да напада људе дугим кухињским ножем.

Након напада је побегао, али су га сведоци пратили, гађали столицама и на крају савладали пре него што је дошла полиција.

Нападач је живео у једном избегличком дому у Хамбургу који је полиција претражила.

«Очито се ради о особи која је затражила заштиту код нас у Немачкој и која је касније против нас исказала своју мржњу», рекао је градоначелник Хамбурга Олаф Шолц и додао да странац није могао да буде депортован из земље јер није имао личне документе, те да политика мора нешто да уради поводом таквих случајева.

Тагови: ; ;