Москва улаже у овог кандидата играјући на карту његове младости, али и политичко искуство, преносе албански портали „Алб365“ и „Тесхесхи“. До тог закључка су дошли зато што је лидеру „Отпора безнађу“ и оснивачу Покрета за неутралност Црне Горе Марку Милачићу, како наводе, посебна пажња посвећена на сајту Спутњика.

Текст на албанском сајту www.alb365.com Фото/Спутњик Радоје Пантовић

Албански портали „Алб356“ и „Тесхесхи“ преносе да после неуспелог државног удара прошле године, „када је насилним методама покушала да спречи победу Ђукановића на изборима“, Русија сада чини велике напоре да пробуди емоције анти-НАТО расположених грађана и споји их са незадовољством актуелном влашћу и кастом која управља земљом већ 27 година.

Да би постигла успех, Москва улаже у новог кандидата за председника земље играјући на карту његове младости, али и политичко искуство, преносе портали, констатујући да Марко Милачић има само 32 године и да је основао Покрет за неутралности Црне Горе.

Фото ФБ Марко Милачић

Албански медији даље наводе да је Спутњик за Милачића резервисао насловну страну и представио га као човека који се бори за нову генерацију своје земље, која не жели да се приволи ниједном царству.

Преносе како Спутњик пише да нови кандидат за председника Црне Горе тражи од грађана да устану против освајача у свим бојама, домаћих и страних, а посебно се осврћу на изјаву Марка Милачића, која се односи на старе црногорске вредности, о борби против свих освајача, против НАТО-а, Аустроугарске и Османског царства.

«Милачић не говори о својим везама са Русијом, али захтева неутралност Црне Горе“, закључују албански медији.

Фото ФБ Марко Милачић

Ево шта је Марко Милачић заиста написао на свом Фејсбук профилу поводом евентуалне кандидатуре на председничким изборима:

«Кандидатура

А да — као нестраначки кандидат и неко ко никада у животу није био члан нити једне партије — уђем у трку за предсједника Црне Горе? Што мислите о томе?

Да заједно, ви и ја, нарочито млади, прикажемо нову идеју и методологију, посијемо сјемење нове наде и обиђемо сваки дом ове земље, али премрежимо и регион, повежемо се са прогресивним центрима Европе, али и шире, Москва и Вашингтон.

Да, тиме, поразговарамо са Црном Гором и Црну Гору — какву сањам и какву желим оставити мом Вуку и његовој генерацији — представимо вани. Али и да раздрмамо улице, покажемо како се креативно буни, против домаћих и страних окупатора, и како озбиљност није озбиљна поза, већ праведан став и петља да се стане иза њега. Али не само петља према домаћој мафији, не, то је мачији кашаљ, већ према онима који их споља одржавају. Тако ја видим истински слободног и сувереног предсједника, све остало је шминка и одржање Система неслободе.

Да будимо и будемо идеализам, а не опортунизам; идеја а не технократија; борба а не комформизам; став а не флоскула; да се бавимо глобалним највећим темама, а не само нашом паланком — све је повезано; да поставимо темеље новог система, а не да се бојимо постојећег, атлантистичког, не дирајући га.

Била би то, вјерујем — уколико опозиција одлучи да учествује на тим изборима — добра прилика да понудим своју визију развоја ове државе, унутарполитички и спољнополитички, без забрањених тема и бјежања од њих, са јасним ставовима и детаљним предлозима.»

 

Спутњик

 

Тагови: ; ; ;