Иран је данас поручио да ће наставити са својим ракетним програмом и осудио је нове америчке санкције.

Техеран и Вашингтон нешто су раније оптужили једни друге за провокативне потезе у Персијском заливу што је кулминирало испаљењем хитаца упозорења америчког хеликоптера.

Америчка морнарица саопштила је да је реаговала након што брод који припада иранској Револуционарној гарди није одговарао на позиве путем радија и приближавао се бродовима веома брзо, што Иран негира и истиче да је потез САД био неиспровоциран.

Иранска новинска агенција ИРНА пренела је саопштење Гарде у којем се наводи да су «Нимиц» и пратећи брод пришли близу иранској нафтној платформи у Персијском заливу и да је хеликоптер са брода лебдио недалеко од бродова Револуционарне гарде.

Портпарол иранског Министарства спољних послова Бахрам Гасеми изјавио је да Техеран осуђује нове америчке санкције због ракетног програма на чијем ће раду наставити.

«Наставићемо пуном паром на раду на нашем ракетном програму. Сматрамо да је поступак САД непријатељски, за прекор и неприхватљив. То је напор за слабљење нуклеарног споразума», рекао је Гасеми.

Иран и свјетске силе постигле су 2015. године споразум којим су укинуте одређене санкције, а Техеран је заузврат најавио ограничење свог нуклеарног програма.

Тагови: ;