Министар одбране Александар Вулин најавио је да ће до краја године бити знатно повећане плате у војсци, а да Влада Србије тренутно не разматра враћање обавезног служења војног рока, јер око тога није постигнут консензус.

У интервјуу за «Политику», најављује и да ће до краја године стићи «мигови» из Русије.

Вулин наглашава да као држава морамо да размишљамо како да припремимо генерацију која стасава за потенцијалне безбедносне изазове.

«У јавности се стекао утисак да су сви за поновно увођење обавезног служења војног рока, али чим је војска почела да зове људе на војне вежбе чули смо талас критика: «милитарилазација друштва», «у који рат нас водите», «доста нам је ратова». А само смо позвали на војну вежбу», истакао је министар.

Он је напоменуо да треба да будемо свесни да сваки ресурс мора да се стави у функцију потенцијалног одвраћања и потенцијалне спремности за оно што нас чека — од климатских промена, попут катастрофалних поплава и пожара, па до мигрантске кризе, јер, како је оценио, данашњи свет не постаје ни боље ни безбедније место.

Говорећи о побољшању материјалног положаја припадника Војске, он је рекао да ће план бити испуњен до краја године и да је врховни командант дао наређење да се побољша материјални положај свих припадника Војске Србије, али и да се води рачуна о њиховим породицама.

«До краја године ћемо сигурно знатно повећати плате, посебно водећи рачуна о војницима по уговору, подофицирима и официрима с нижим примањима», навео је Вулин.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE

Према његовим речима, врховни командант је посебно заинтересован да реши питање стамбене изградње и решавања стамбеног питања припадника безбедносних структура, што се не односи само на припаднике Министарства одбране, већ и припаднике МУП-а и БИА.

Министар је истакао и да до краја године сигурно стижу «мигови» из Русије.

«Политичка одлука је донета и на сцену ступа техничка реализација договора. Русија има своје процедуре. Друго је питање да ли смо ми нестрпљиви. Све се одвија у договореним роковима, до краја године ће стићи сигурно», најавио је он не прецизирајући да ли ће у том пакету бити и поклон од 30 тенкова и 30 борбених оклопних возила.

Он је одбацио спекулације о довођењу у везу испоруке «мигова» са давањем дипломатског статуса особљу Руско-српског хуманитарног центра у Нишу, истичући да то није тачно.

«Ни случајно. Ми ни на какве уцене не пристајемо», рекао је Вулин.

Он је истакао да те две ствари нису условљене.

«Председник Вучић се сусрео са председником Путином 10 или 11 пута. Не знам ни за једног председника земље која није у Заједници независних држава, а који се у тако кратком периоду толико пута срео с Путином. И никада се није полазило од уцена», навео је он

Истакао је и да Русија има велико поштовање за Србију која је пријатељска, и није јој увела санкције, а захвална је за принципијелну политику Русије када је у питању Косово и Метохија.

Вулин је истакао и да је оживљавање наше војне индустрије реалност, и да се све више верује да смо у стању да произведемо модерно оружје, наводећи као примере «нору», «ласту», «шумадију», «александра», «лазара», «милоша» или ракету «алас».

«Ове године наменска индустрија је склопила уговоре за око 700 милиона долара, а надам се да ће до краја године та сума бити и већа», рекао је Вулин.

«Дијалог мора изаћи из оквира питања о Косову. Мора се говорити о решавању српског националног питања»

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да план председника Србије Александра Вучића о Косову и Метохији искључује признавање Косова и Метохије, а да свој став треба да изнесу и све институције у које Срби чврсто верују.

«Признавање Косова и Метохије је искључено. Нема говора о томе. Од Бриселског споразума, уз све моје замерке том споразуму, успели смо да сачувамо српску државу на КиМ», рекао је Вулин за «Политику».

Вулин је истакао и да Вучић није човек који у било шта улази непромишљено.

«То није јуриш, није излазак на барикаде. Ово је државно питање. Наравно да он има свој план, али његова државничка величина је утолико већа јер жели са свима да разговара», рекао је Вулин одговарајући на питање да се у јавности није обратила довољна пажња на чињеницу да је председник Вучић рекао да већ има свој план о КиМ.

Он је оценио и да смо сачували наш народ и наш утицај на свакодневни живот на КиМ, а сада је време да кренемо даље, истичући да је председник позвао на дијалог међу Србима и да све институције у које Срби чврсто верују треба да кажу свој став.

«Зашто је проблем да свако каже шта мисли? Чега се плаше? Плаше се безидејности! Плаше се што их је позвао неко ко има храбрости да разговара са свима о националном питању. Колико пута смо слушали да је потребно да саберемо сву српску памет, да најумније главе кажу мишљење о решавању косовског питања. То су СПЦ, САНУ, политичке странке и парламент», истакао је Вулин.

Он је оценио да и Војска Србије треба да изнесе свој став.

«Војска нема и не треба да има став када су у питању дневно политичка питања, али треба да каже шта мисли о КиМ. Све институције у које Срби чврсто верују треба да кажу свој став», рекао је Вулин.

Он је истакао и да од нашег дијалога очекује да се изборимо за вредности о којима неће бити више расправе.

«Мислим и да оквир дијалога мора изаћи из оквира питања о Косову. Мора се говорити о решавању српског националног питања. Морамо да размишљамо о нашем народу, где год он живи. Морамо да размишљамо о томе како да Балкан постане миран. Ако не будемо имали решено национално питање Срба у целини, Балкан ће стално бити буре барута», поручио је Вулин.

Танјуг, Политика

 

Тагови: ; ; ;