Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је да су данас и сутра важни датуми у историји Војводине. Чанак фалсификовањем историјских чињеница о Војводини позива на непоштовање постојећих закона и уставног поретка, изјавио је данас председник Покрајинског одбора СНП за Војводину Велимир Марјановић.

 

«Аутономија Војводине је историјско и природно право њених грађана, јер је настала и потврђена вољом њених народа на Скупштини изасланика народа Војводине у Новом Саду 30-31. јула 1945. године, када су они јединствено одлучили да се Војводина, као Аутономна Покрајина, прикључи Србији», навео је Чанак.

Одлуке те скупштине, рекао је лидер ЛСВ, затим је потврдило и највише законодавно и представничко тело Југославије.

Аутономија Војводине, казао је он, пре 72 године је конституисана тако да се не може укидати вољом републичке власти, јер је Војводина као аутономија ушла у састав Србије.

Према његовим речима, аутономија Војводине је поникла на антифашизму и модерном, наднационалном концепту, који је данас «све више изложен покушајима ревизије како би аутономија била деградирана, а временом и укинута, те нестале и све њене специфичности».

Све су то разлози да се Војводини у предстојећој промени Устава Републике Србије врати и гарантује пуна аутономија какву је и имала када је била најразвијенији део Србије и један од најразвијенијих делова некадашње Југославије, навео је Чанак.

Тагови: ;