Варшава је поручила да Европска комисија није надлежна за покретање поступка против Пољске због реформе правосуђа.

Реакција је уследила након што је Европска унија објавила да је покренула правни поступак против пољске десничарске владе због новог закона за који Брисел страхује да ће поткопати независност судства у Пољској.

«Европска комисија је покренула процедуру због кршења правила ЕУ против Пољске слањем званичног писма о томе», стоји у саопштењу Европске комисије.

Шеф кабинета пољског председника Анџеја Дуде Кршиштоф Шчерски упозорио је да је ЕК «кренула путем који нигде не води» и да Комисија покушава да докаже да је надлежна за питања за која то није.

«Сваки следећи корак значи да ће трошкови бити све виши за Комисију и у одређеном тренутку битће неопходно кренути унатраг», додао је он у изјави за агенцију ПАП.

Дуда је потписао недавно један од три спорна закона у оквиру реформе правосуђа, која је изазавала протесте грађана и критике европских институција.

Он је претходно одбио да потпише Закон о Врховном суду и Закон о државном правосудном већу, што је изненадило владајућу странку Право и Правда.

Потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс рекао је да ће ЕУ одмах ускратити Пољској право гласа у европском блоку, уколико Пољска спроведе контороверзне реформе Врховног суда.

Танјуг/Mreža 21

Тагови: ; ;