Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је разграничење на оно «што је српско и што је албанско», «једино могуће трајно компромисно решење» у предстојећем дијалогу о Косову и Метохији.

Ивица Дачић је у ауторском тексту за Блиц од понедељка најавио да ће са председником Србије Александром Вучићем, који је и покренуо питање унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, проверити могућност разграничења на том простору.

«У договору Срба и Албанаца то је једино могуће трајно компромисно решење, уз посебан статус за наше цркве и манастире и уз Заједницу српских општина на југу Косова. Ако се испостави да је то немогуће, или да је неприхватљиво, нећу бити несрећан него ћу пробати да дам допринос у проналажењу трајног и реалног решења», рекао је Дачић.

Према његовим речима, дијалог о Косову и Метохији даје одговор на питање «колико смо зрели».

«Косово јесте наша вредност, али само у оној мери у којој се и сами према њему тако понашамо. Ми смо ти који му одређујемо вредност и важност уз само један услов, услов свих услова наше будућности. Она не сме да буде крвава и то мора да буде наша црвена линија», навео је Дачић.

Тагови: ;